Olen usein miettinyt, millaista tieto/neuvopakettia uudet/tulevat vanhemmat kaipaisivat.

Vaikka itse valmistauduin äitiyteen hyvinkin aktiivisesti, olin silti alussa aika pihalla hetken aikaa. Koin myös lyhyen, mutta rajuhkon, ahdistusvaiheen, joka johtui pääosin uudesta elämäntilanteesta, johon oli vaikea sopeutua henkisesti. Käytännössähän kaikki on sujunut koko ajan hyvin. Pään sisässä ei aina.

Tunnen useita vanhempia, joille lapsen saaminen on ollut hyvin tukala kokemus. On vaikeuksia kasvaa isäksi tai äidiksi, ottaa vastuuta perheestä silloin, kun itsellä on hankaluuksia pään sisällä jne.

Eräs tuntemani isoäiti käyttäytyy yhä siten: ei vastaa puheluihin, ei tule lapsenlapsen synttäreille, ei anna hoitoapua eikä ole kontaktissa silloin, kun itsellä on vaikeaa. Hänen poikansa, kahden pienen lapsen isä, toimii samalla tavalla: ei kanna vastuuta lapsistaan silloin, kun itsellä on vaikeaa. Aika hurjaa, sillä vanhempi on aina vastuussa huollettavistaan, tuntui miltä tuntui. Osalla meistä on tietenkin eriasteisia sairauksia ja tarvetta ulkopuoliseen apuun. Mutta usein tuo asenne on ennemminkin aikuiseksi ja vanhemmaksi kasvamisen puutosta.

Pitäisi myös koota joku kirjanen tai nettisivu, jossa olisi pienten lasten vanhemmille listoja avoimista päiväkodeista, kerhoista, vanhempien kohtaamistilaisuuksista jne. Useimmat tuntemani vanhemmat eivät tiedä niistä mitään. Eräskin äitikaverini asuu Vantaalla omakotitalossa, jossa käy lastenhoitaja. Lapsi, äiti tai hoitaja eivät liiku missään eikä kenenkään ilmoilla. Lapsi ei tapaa toisia lapsia ja pelkää vieraita ihmisiä, koska rikkaassa perheessä on varaa pitää hänet kotona.

Kuten arvaatte, mulla voisi tuosta edellämainitusta tilanteesta montakin mielipidettä...

Moni vanhempi, varsinkin äiti, jää yksin vauvan tai taaperon kanssa. Leikkipuisto kenties tulee jossain vaiheessa tutuksi, mutta olemassaolevien lapsipalvelujen käyttö jää vajaaksi tiedonpuutteen ja kenties rohkeudenkin takia.

En ole löytänyt, liekö olemassa, sellaista sivustoa, jossa olisi paikkakunnittain näitä aktiviteetteja lapsille ja perheille. Tiedättekö te?